niedziela, 26 lipca 2015

Babeczki jaglano-ryżowe z morelami Dziecinnie proste! :)

Przepięknie nam się zaczął tydzień! Po burzy wszak zawsze wychodzi słońce, a te dziś nam nie poskąpiło swojego ciepła.
Na dobry początek tygodnia przedstawiam babeczki bez glutenu, bez mleka i bez cukru. Są bardzo proste i pyszne :)


Bezglutenowe babeczki w kształcie róż Fot. ProjektuJemy Zdrowie
Oto przepis:




Składniki (na 12 sztuk):
3 jajka
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka mąki ryżowej
0,5 szkl. oleju rzepakowego
1/3 szkl. ksylitolu lub cukru (w ostateczności)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia (bezglutenowego)
ok. 7-8 świeżych moreli
Ja dałam jeszcze:
rodzynki (niesiarkowane)
suszone morwy


Wykonanie:
Jajka ubić w misce. Dodać olej i ksylitol i dobrze wymieszać napowietrzając jak najmocniej. Ja to robię widelcem, ale mikserem będzie znacznie szybciej.
Zaproście do gotowania dzieci. W końcu to dziecinnie prosty przepis! :)
Oto moja pomoc kuchenna:


Następnie dodajemy kaszę, mąkę i sodę i ponownie mieszamy. Morele kroimy w kostkę, dodajemy i... mieszamy (cóż za zaskoczenie, prawda?). Można dodać też inne owoce lub trochę bakalii, jak też ja to uczyniłam. Konsystencja ciasta powinna być gęsta lecz powinna przy nakładaniu łyżką do foremek, ciasto powinno delikatnie spływać. Teraz do foremek i do piekarnika. Należy je piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
P.S. Ja używam silikonowych foremek, które dawno temu kupiłam w Lidlu. Są w kształcie róż, więc są efektowne i nic do nich nie przywiera.

Tak wyglądają gotowe babeczki:



A tak wyglądają, jak znikają ;):


35 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie ! Przepis trafia do mojego notesu, na pewno wypróbuję, tym bardziej że babeczki są FIT :) Pozdrawiam, http://projektburgund.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie! :)
    w sumie to mam wszystkie składniki w kuchni, to może się dziś skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja uwielbiam babeczki, muszę tylko sprawdzić, czym podmienić jajka :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zmielić banana zamiast jajek lub zrobić pastę z siemienia lnianego :)

      Usuń
  4. Dzięki za przepis. Babeczki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Babeczki wyglądają bardzo apetycznie ! W najbliższych dniach na pewno się skuszę i je zrobię ! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne babeczki. Słodki słodziak mieszający ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ktoś mi tu narobił apetytu na idealne małe co nieco do kawki! Super i świetnie, że przepis jest bezglutenowy. W weekend na przyjazd bratanka wypróbuję i dam znać jak wyszło :) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajne! Wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawie wyglądają i zapewne nieźle smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast maki ryżowej, można użyć zwykłej pszennej? Uda się?

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje dzieci uwielbiają babeczki, a ja uwielbiam proste dania:)Dzięki temu żyjemy w harmonii, z pewnością twój przepis dopiszemy do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zribilam dobrego! Wyszły mi ciemne bo dalam cukier kokosowy. Z owoców to żurawina i brzoskwinia. Jutro synuś będzie próbować. Wspisuje na kartkę i do szuflady

    OdpowiedzUsuń
  13. Zribilam dobrego! Wyszły mi ciemne bo dalam cukier kokosowy. Z owoców to żurawina i brzoskwinia. Jutro synuś będzie próbować. Wspisuje na kartkę i do szuflady

    OdpowiedzUsuń