Nadchodzą Twoje urodziny i robisz urodzinową imprezę? Upiecz własny tort, który w 100-procentach spełni Twoje wymagania smakowe. Jesteś na diecie, ale nie chcesz rezygnować z kakaowego tortu z owocami? Mamy dla Ciebie rozwiązanie.

Dlaczego warto samemu upiec tort na urodziny?

Impreza urodzinowa bez tortu jest zwykłym spotkaniem. Warto zaskoczyć swoich znajomychlub rodzinę własnoręcznie upieczonym tortem. Możemy Ci zagwarantować, że samodzielnie zrobione ciasto będzie prezentować się dużo lepiej, niż takie kupione w sklepie. Dodatkowym atutem odręcznie zrobionego tortu, jest to, że sam/sama możesz zdecydować co dasz do środka. Indywidualnie wybierasz składniki, dzięki czemu twój tort nie zawiera ulepszaczy i chemicznych substancji z przedrostkiem „E”, podtrzymujących ich trwałość. Świetny klimat tworzy zapach świeżego ciasta unoszący się w powietrzu. Warto o tym pamiętać, ponieważ goście będą się czuli jak w domu, gdy będą otuleni kuszącym i apetycznym zapachem.

Dlaczego tort bez cukru?

Tort bez cukru nie oznacza, że nie będzie on słodki. Nadmierne spożywanie cukru może mieć bardzo niekorzystny wpływ na nasz organizm. Może powodować spadek odporności, otyłość oraz niszczenie się szkliwa nazębnego. Chodząc na imprezy często spotykamy się z różnymi słodkościami, ciastkami, tortami i słodzonymi napojami. Dlaczego by nie zrezygnować z cukru właśnie w swoje urodziny? To może być najlepszy prezent, jaki jesteś w stanie zaoferować swojemu ciału.

Cukier bardzo często poprawia nasz nastrój, dodaje energii i po prostu wzbogaca smak potraw i oraz wypieków. Na szczęście na sklepowych półkach można znaleźć cały wachlarz jego zamienników.

pyszny tort bez cukru

Przepis na bananowo-daktylowy tort bez cukru

Składniki:

Ciasto:

4 banany
szklanka daktyli (najlepiej suszonych)
6 jajek
4 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 puszki czerwonej fasoli*

Masa/krem

500g serka mascarpone
łyżka kakao
banan lub pół szklanki daktyli (do posłodzenia)**

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i sparzamy przez około 10 minut. Fasolę przepłukujemy dokładnie. Do jednego naczynia dodajemy resztę składników ciasta i miksujemy przez około 5 minut blenderem na gładki krem. Przelewamy masę do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Pieczemy około godzinę. Co jakiś czas warto nakłuć wierzch drewnianym patyczkiem, w celu sprawdzenia stopnia upieczenia. Ciasto jest gotowe, gdy patyczek będzie całkowicie suchy.

*czerwona fasola jest świetnym zamiennikiem mąki. Dzięki niej ciasto nabiera bardziej wykwintnego smaku i na pewno jest zdrowszym rozwiązanie. Jej smak świetnie komponuje się z kakaem i bananami.

Masa/krem:

Mieszamy razem mascarpone, kakao i banana. Jeżeli zamiast banana używamy daktyli, należy wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Wsadzamy do lodówki.

**banany lub daktyle możemy zastąpić również innymi owocami np. brzoskwiniami, malinami, czy suszonymi morelami. Cukier możemy zastąpić również jego zdrowszym i naturalnym substytutem – miodem

Upieczone ciasto studzimy i po chwili kroimy na dwie płaskie części. Przekładamy środek wcześniej przygotowanym i schłodzonym kremem. Kładziemy górną warstwę ciasta i znów smarujemy kremem. Wierzch możemy ozdobić ulubionymi owocami i dodatkowo wykonać urodzinowy napis z kakaa.

Smacznie i zdrowo! Wszystkiego najlepszego!