Wilec ziemniaczany nic nam ta nazwa nie mówi. Coś związane z ziemniakami, ale co? Jest to prawdziwa nazwa batatów. Wilec ziemniaczany to gatunek byliny należący do rodziny powojowatych lepiej znany pod popularnymi nazwami: batat lub słodki ziemniak. To pyszne warzywo pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. W Polsce bataty są rzadziej wybierane niż tradycyjne, zwykłe ziemniaki. Głównie przez ich słodki smak, którego potencjału Polacy jeszcze nie potrafią wykorzysta. Bataty są warzywem, które przewyższają ziemniaki pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.
Czy bataty są zdrowe?
Słodki ziemniak lub jak wolicie batat jest skrobiowym, słodko smakującym warzywem korzeniowym. Mają one cienką, brązową skórę na zewnątrz, a w środku kolorowy miąższ, najczęściej w kolorze pomarańczowym. Pomarańczowe są najpopularniejsze i najbardziej powszechne, ale są też inne odmiany. Białe, fioletowe lub żółte. Bataty zawierają bardzo dużo witamin między innymi: witamina C, B6, A, E i K oraz wiele składników odżywczych i aminokwasów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania każdego człowieka. Więc tak, bataty są zdrowe i warto wdrożyć je do diety.
Bataty – wartości odżywcze
Wartości odżywcze batatów są zaskakujące. Są one bogate w błonnik, witaminę C, potas, kwas pantotenowy czyli witaminę B5, witaminę B3, witaminę B6, mangan, magnez i miedź. Posiadają w swoim składzie beta-karoten stąd ich pomarańczowy kolor. Tak przedstawiają się wartości odżywcze ugotowanych batatów bez skórki oczywiście w 100 g. Ich wartość energetyczna to 76 kcal. Mają dużą zawartość białka bo ogółem jest to 1.37 g, a stosunkowo nie wielką zawartość tłuszczu bo tylko 0.14 g. Węglowodanów w słodkim batacie jest 17.72 g w tym cukry proste 5.74 g.
Ważnym składnikiem jest też błonnik, którego jest 2.5 g. Witamin w batacie bez wątpienia nie brakuje jest ich aż 10, a są to między innymi: witamina C, witamina B6, witamina A, witamina E i witamina K. Składniki mineralne dostarczane przez bataty do naszego organizmu to: wapń, magnez, sód, cynk oraz fosfor w stężeniu od 18mg do 32mg. Najwięcej w batacie jest potasu bo aż 230mg, a najmniej żelaza bo tylko 0.72mg
Przepis na fit chipsy z batatów
Przepisów z wykorzystaniem batatów w internecie można odwiedzić naprawdę wiele. Te pyszne słodkie ziemniaki nadają się jako dodatek do obiadu, samodzielnie można zrobić z nich stworzyć posiłek, są też idealnym pomysłem na przekąskę. Podczas diety brakuje nam nie zdrowych przekąsek takich jak chipsy czy krakersy, ale równie dobrze można zastąpić je zdrowymi. Chipsy z batatów w wersji fit są idealnym pomysłem na taką zdrową przekąskę. Do ich wykonania naprawdę niewiele potrzeba, a potrzebujemy:
- 1 batat
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól himalajska
By przygotować chipsy z batata musimy pokroić go na cienkie plastry. Pociętego batata rozkładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, skraplamy oliwą i posypujemy solą. Tak przygotowane wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 min.