Jak zrobić bulion na domowy ramen?

Ramen to japońska zupa z nudlami, która jest bardzo pożywną opcją na urozmaicenie naszej diety. Choć może to brzmieć jak egzotyczne rozwiązanie, to skojarzenia z naszym polskim rosołem nasuwają się same!

Japoński Ramen – zupa pełna zdrowia i smaku

Ramen jest bardzo bogaty w smak ze względu na sposób przygotowania. Jego dodatkową zaletą jest to, że może stawić na nogi tak samo jak nasz stary, dobry rosół. Kac, przeziębienie czy obniżenie odporności – nieważne! Ramen może stanowić świetne uzupełnienie diety i wzbogacić nasz organizm o wiele cennych składników odżywczych.

O samych walorach smakowych można by pisać godzinami – nie bez powodu ramen szturmem zdobył fanów na całym świecie. To nietypowa zupa, bardzo gęsta (aczkolwiek są też bardzo wodniste i przejrzyste warianty) i bogata w smak. Robi się ją kościach wieprzowych, wołowych, drobiowych, owocach morza czy wodorostach – istnieje więc możliwość zrobienia sobie takiego bulionu w wersji wegańskiej. Dodatków, których możemy użyć także jest bez liku. Jednym z najciekawszych propozycji jest z pewnością marynowane jajko. Ważna jest też baza warzywna – cebula, por i czosnek nadają ramenowi charakterystyczny piąty smak umami! Można go jeszcze spotęgować poprzez dodanie glonów oraz grzybów, jednak nie jest to wymagane – ramen i tak będzie bardzo pożywną zupą. Według niektórych badań porządna porcja ramenu ma nawet 1,5 centymetra tłuszczu pływającego po powierzchni. A jak wiadomo, to tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Szybki przepis na ramen noodle

Makaron soba to alternatywa dla past znanych nam z Półwyspu Apenińskiego. Ten azjatycki wariant wyrabiany jest z mąki gryczanej, i podbił serca Japończyków swoim lekko orzechowym smakiem świetnie łączącym się z ich wieloma daniami. Ponadto, w Polsce wciąż trudno o odpowiednio zasadowy makaron (podstawa przy przygotowywaniu ramenu!), przez co dobrą odpowiedzią na ten problem będzie zrobienie go domową robotą.

Na dwie porcje makaron do ramenu potrzebne będą:

  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka złotego siemienia lnianego
  1. Zmielić siemię lniane na mąkę
  2. Suche składniki wymieszać
  3. Mieszając ciasto łyżką dolać letniej wody
  4. Wyrobić i rozwałkować ciasto, a następnie pokroić je na paski o minimum 3mm szerokości.
  5. Wysuszyć makaron.

Warto zaznaczyć, że podczas gotowania makaron szybko traci swoje wszystkie wartości odżywcze, więc nie należy trzymać go we wrzątku dłużej niż trzy minuty. Potem dobrze spłukać go zimną wodą, by uniknąć sklejania się.

Zupa ramen – przepis

Trzeba liczyć się z tym, że na ramen potrzeba czasu. Oto składniki potrzebne do jego przygotowania:

  • 1 kg wołowiny – szponder z kością
  • 2,5 litra wody
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 korzeń pietruszki
  • łyżka ziaren pieprzu
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 250 g makaronu soba
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1 marchewka
  • 1 świeża papryczka chilli – lub łyżka suszu
  • 20 ml sosu sojowego

Do garnka wlać 2,5 litra wody. Dodać umytą wołowinę, pietruszkę, marchew i przyprawić solą i pieprzem. Całość gotować pod przykrywką 6 godzin. W trakcie procesu warto zbierać z powierzchni wywaru szumowiny, czyli ścięte białka. W międzyczasie ugotować jajka i makaron. Na koniec procesu ściągnąć mięso z kości, i podać w miskach – ugotowane jajka dodać do bulionu dopiero na sam koniec.

Podobne artykuły