Quesadilla – przepis na pyszne danie

Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej. Banalne w przygotowaniu, doskonale się nadaje jako lunch do pracy lub przekąska na imprezie. Przez granicę ze Stanami Zjednoczonymi, obecnie wyróżnia się dwa typy quesadilli, meksykańską i amerykańską, a także serową quesadillę podawaną głównie dzieciom.

Quesadilla – historia

Nazwa quesadilli pochodzi od nazwy sera, który jest głównym składnikiem tej potrawy: queso. Dosłownie oznacza „małe serowe co nieco” Danie wywodzi się z Meksyku, gdzie zyskało popularność w czasach kolonialnych. Prawdopodobnie początki quesadilli sięgają czasów Azteków, którzy w glinianych piecach wypiekali kukurydziane placki nadziewane dynią i cukinią. W XVI wieku hiszpańscy kolonizatorzy niejako podarowali tubylcom produkty mleczne przywożąc ze sobą z Europy owce i krowy. Tubylcy zaczęli więc nadziewać swoje placki dodatkowo serem i tak powstała quesadilla.

Quesadilla – składniki

Główne składniki quesadilli to tortilla i ser. Tradycyjna tortilla powinna być kukurydziana (gratka dla osób na diecie bezglutenowej!), ale w niektórych regionach Meksyku piecze się pszenne tortille. Placki wypieka się w comalu, tradycyjnej meksykańskiej patelni. Kiedyś wykonywano je z gliny, ale dziś można kupić metalowe comale. Oczywiście do upieczenia tortilli nada się też zwykła patelnia. Jako nadzienie stosuje się ser, może być queso lub inny rodzaj sera, oraz inne dodatki: mięso, warzywa, cebulę, kukurydzę albo ziemniaki.

Quesadilla – przepis

Najpierw należy przygotować farsz do quesadilli. Składniki powinny być ciepłe, więc należy je wcześniej podsmażyć lub podgotować, a później owinąć folią aluminiową, żeby nie utraciły ciepła. Ser dodaje się osobno – jego nie podgrzewamy razem z farszem. Następnie na patelni należy rozpuścić odrobinę masła lub oleju. Im mniej tym lepiej, wtedy placek będzie bardziej chrupiący. Idealna ilość to około pół łyżeczki. Podgrzać tłuszcz na średnim ogniu. W kolejnym kroku kładziemy na patelni przygotowany wcześniej placek i układamy na nim ser tak, aby pokryć nim całą tortillę. Później, gdy ser lekko się roztopi można dodać farsz. Nie kładzie się go na całym placku! Jeżeli tak zrobicie, to farsz będzie się wysypywał z quesadilli gdy złożycie ją na pół. Należy zająć nim około połowę, a nawet 1/3 placka. Całość smażymy na średnim ogniu czekając, aż ser się roztopi. Co jakiś czas trzeba sprawdzać spód placka. Gdy się mocno przyrumieni, to znaczy że quesadilla jest gotowa i można ją złożyć na pół. Teraz należy przenieść ją na deskę do krojenia i pociąć quesadillę w kształt klinów – będą przypominały małe kawałki pizzy. I gotowe! Jeśli czekacie na gości, to warto przed pocięciem zawinąć quesadille w papier do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, żeby nie traciły ciepła.

Podobne artykuły