Banan to nieocenione źródło wielu witamin i mikroelementów, które mają ogromny wpływ na stan naszego zdrowia.
Spis treści
Chlebek bananowy – zdrowotne właściwości bananów
Dzięki dużej zawartości witaminy A i E polecany jest osobom, które mają problemy ze wzrokiem. Witamina K poprawia krzepliwość krwi i przyswajanie wapnia. Dzięki witaminom z grupy B i wit. C spożywanie bananów znacząco poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Potas wspomaga układ krwionośny zapobiegając atakom serca i udarom. Dietetycy polecają banany osobom zmagającym się z anemią ze względu na dużą ilość żelaza. Mimo dużej zawartości cukrów również osobom chorującym na cukrzycę poleca się spożywanie bananów , ze względu na zawartą pektynę (naturalna mieszanka węglowodanów), która nie tylko zmniejsza zły cholesterol ale podnosi tolerancję glukozy. Należy tylko pamiętać aby banany nie były dojrzałe, gdyż w procesie dojrzewania tracą właściwości dobroczynne dla cukrzyków. Jako bogate źródło błonnika banan wspomaga także procesy trawienne, wzmagając produkcje śluzu w żołądku i łagodząc objawy zgagi.
Jak upiec chlebek bananowy bezglutenowy?
W przepisach na chlebek bananowy jednym z głównych składników poza bananami jest mąka. Co jednak zrobić gdy ze względu na uczulenie na gluten nie można użyć zwykłej pszennej maki? Na szczęście upieczenie bananowego chlebka bezglutenowego różni się od zwykłego przepisu tylko tym że, zwykłą mąkę trzeba zastąpić inną, która glutenu nie posiada. Z szerokiego wyboru mąk bezglutenowych możemy wedle upodobań wybrać mąkę kukurydzianą, sojową, kokosową i wiele innych. Obecnie można też kupić gotowe do pieczenia mieszanki mąk bezglutenowych oraz proszek do pieczenia bez glutenu.
Chlebek bananowy szybki przepis
Chlebek bananowy to jeden z prostszych przepisów na wypiek, który z powodzeniem przyda się na śniadanie i na deser do kawy.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 75 g roztopionego masła
- 1/3 szklanki cukru / słodzika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia / sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- opcjonalnie orzechy, nasiona, wiórki kokosowe lub inne bakalie
Masło rozpuszczamy na małym ogniu i zostawiamy do przestygnięcia. Banany kroimy na cząstki i wrzucamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, jajkami i solą. Wszystkie składniki rozgniatamy i mieszamy na jednolitą masę. Do rozgniecionych bananów dodajemy mąkę i wszystko mieszamy dodając powoli przestudzone masło. Na koniec jeśli chcemy by chlebek był bardziej “bogaty” dorzucamy ulubione dodatki i mieszamy. aż równomiernie rozprowadzą się po cieście. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub po prostu wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Choć to z pewnością bardzo trudne, upieczony chlebek należy zostawić do wystygnięcia, żeby mieć pewność że ciasto nie opadnie i nie zrobi się zakalec. Gotowy chlebek bananowy jest świetnym pomysłem na poranne śniadanie, które zapewni nam energię i witaminy na cały poranek lub jako dodatek do popołudniowej kawy by podreperować zmęczony dniem organizm.