Gluten – nasz wróg, czy przyjaciel?

Sporo się ostatnio mówi o potencjalnej szkodliwości glutenu na zdrowie człowieka. Krąży na ten temat wiele opinii, powstaje coraz więcej produktów bez glutenu, a znani dietetycy zachęcają do rezygnacji z niego w swoim codziennym menu. Czy rzeczywiście jest on tak szkodliwy? Jakie produkty go zawierają, oraz jakie plusy może nieść ze sobą dieta pozbawiona glutenu? Kwestie te zostaną poruszone w tym artykule. 

Gluten – co to jest?

Gluten stanowi białko roślinnego pochodzenia. Zalicza się go do grupy prolamin i można go spotkać w różnych produktach spożywczych. Jego funkcją jest poprawianie konsystencji ciasta, a ponadto gluten chroni je przed wysychaniem. Może także poprawiać aromat i elastyczność ciasta. Często nazywa się go także “klej”, a w języku angielskim klej oznacza “glue”, stąd nazwa gluten. Wypieki z użyciem glutenu wyróżniają się dużą puszystością i chrupkością. 

Co zawiera gluten? Produkty spożywcze.

Gluten można spotkać oczywiście w produktach zbożowych. Łączy się go z mąką i jak wspomniano wcześniej, świetnie wpływa na jego jakość. Będzie to pieczywo i różnego rodzaju ciasteczka, oraz płatki musli. Ponadto, można go spotkać w produktach mlecznych. Jego źródłem są produkty zbożowe zawierające gluten, które znaleźć można w różnych produktach spożywczych. Warto podkreślić, że gluten może być obecny także w produktach mięsnych, takich jak parówki i wędliny. Przy ich produkcji stosuje się często gluten pszenny. Inne produkty jakie mogą zawierać gluten to m.in. majonez, twarogi, czy płatki śniadaniowe i ryż. Gotowe zupki również mogą go zawierać.

Co nam daje dieta bez glutenu?

Ostatnio niezwykle popularna stała się dieta bezglutenowa. Jej zwolenników przybywa, warto więc przyjrzeć się korzyściom, jakie niesie ze sobą taki sposób odżywiania. Warto wspomnieć, że produkty pozbawione glutenu to np. warzywa i owoce, jajka, ryby, oraz świeże mięso. Nie będą go zawierać również produkty, na których zaznaczono, że są bezglutenowe. Ponadto, coraz częściej w sklepach znaleźć można pieczywo, które wyprodukowane zostało bez użycia glutenu. Uważa się, że gluten może uszkadzać kosmki jelitowe, przez co wchłanianie cennych składników odżywczych z pokarmów staje się znacznie utrudnione. Stosowanie diety bezglutenowej może być pomocne przy różnych chorobach takich jak zespół jelita drażliwego, czy Hashimoto i różnego rodzaju alergie i nadwrażliwości na gluten. Uznaje się, że jest on bardzo mocno alergenny.

Dieta bezglutenowa może być więc świetną alternatywą dla osób, które chcą zrzucić trochę tkanki tłuszczowej, a także dla tych, którzy cierpią na różne schorzenia. Uznaje się, że znajduje faktyczne zastosowanie u osób cierpiących na celiakię i inne dolegliwości wymienione wcześniej. Zastosowanie diety bezglutenowej może ograniczyć objawy związane z nimi. Nie udowodniono dotąd dokładnej skuteczności diety pozbawionej glutenu, ze względu na brak odpowiedniej liczby osób do przeprowadzenia takiego badania. Przyznać można, że ograniczanie spożycia glutenu może być także dobrą opcją. Warto ją wprowadzać wraz z pomocą specjalisty dietetyka. 

Podobne artykuły