Kasza jaglana na śniadanie to dobry pomysł przede wszystkim dla osób aktywnych fizycznie. To świetne źródło energii, ale też białka pochodzenia roślinnego, które z łatwością jest przyswajane przez organizm. Zaletą jaglanki jako śniadania jest również szybkość przygotowania – w zależności od sposobu przyrządzenia, wszystkie czynności zajmą od 15 do 30 minut. Jest to więc dobre rozwiązanie na zjedzenie ciepłego i pożywnego śniadania. To też posiłek, który łatwo zapakować do pracy i zjeść na zimno. Żaden domowy kucharz nie powstydzi się tak zdrowego i szybkiego posiłku. Jeśli jeszcze bardziej chcesz przyspieszyć przyrządzanie dań możesz sprawić sobie prezent dla kucharza, co mocniej zmotywuje Cię do ich przyrządzania i skróci czas czynności z tym związanych.
Spis treści
Jakie wartości ma jaglanka na śniadanie?
Jakie wartości ma jaglanka na śniadanie? To pytanie zadają sobie najczęściej osoby, które dbają o linię w oparciu o kontrolowanie liczby przyjmowanych kalorii. 100 g produktu ma 346 kcal, przez co stanowi świetny zamiennik dla pieczywa, ziemniaków czy makronów. Zawartość składników mineralnych przewyższa ilość zawartą w pszenicy, życie czy jęczmieniu. Nie można zapomnieć również o witaminach z grupy B, które regulują działanie układu nerwowego oraz witaminie E, która przeciwdziała zakrzepom. Jaglanka ma też dużo żelaza, dzięki czemu eliminuje ryzyko anemii; wapnia, który reguluje skurcze mięśni; fosforu, który pomaga utrzymywać odpowiednie pH krwi, a także tryptofan, który odpowiada za metabolizm i dobre samopoczucie.
Jaglanka – przepis
Przepis na jaglankę można wykonać na różne sposoby i dostosować go do własnych preferencji. Przed rozpoczęciem gotowania, kaszę należy dokładnie opłukać i dopiero włożyć do rondelka. Można ją gotować na wodzie oraz mleku (krowim lub roślinnym) przez ok. 20 minut. Ważne jest to, aby pamiętać o mieszaniu. Jeżeli tego zabraknie, kasza przywrze do dna garnka i przypali się. Potrawę można doprawić szczyptą soli i łyżeczką cukru lub innego słodzika, natomiast jeżeli kasza ma być bardziej kremowa, wystarczy dolać do niej mleka. Gotową kaszę można przełożyć do misek i udekorować ulubionymi owocami, płatkami migdałowymi lub polać miodem, czy syropem klonowym.
Inne pomysły na śniadanie z kaszą jaglaną
Inne pomysły na śniadanie z kaszą jaglaną to np. koktajl, szarlotka oraz alternatywna wersja budyniu. Pierwsza opcja pozwala na niezwykle szybkie przygotowanie śniadania. Warto dzień wcześniej ugotować woreczek kaszy, a rano jedynie wrzucić ugotowaną do blendera, dolać mleko i dodać ulubione owoce. Do koktajlu warto wrzucić też awokado lub orzechy, aby dostarczyć organizmowi potrzebnych tłuszczów. Szarlotka z kaszy jaglanej to alternatywa dla osób, które z diety wyeliminowały gluten. Na blachę należy wyłożyć połowę kaszy, a następnie nałożyć warstwę jabłek. Na owoce trzeba położyć pozostałą część kaszy, którą można zmieszać z suszoną żurawiną i rodzynkami. Tak przygotowane składniki należy piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut. Śniadanie będzie słodkie, natomiast dzięki użyciu kaszy jaglanej, kaloryczność posiłku nie będzie zbyt wysoka. Dobrym sposobem na słodkie śniadanie jest też budyń z kaszy jaglanej. Należy ją ugotować z jedną szklanką mleka oraz z ulubionymi dodatkami – mogą to być bakalie lub masło orzechowe. Następnie ugotowaną kaszę wystarczy przełożyć do miseczek i ozdobić owocami sezonowym lub syropem klonowym.